Swedenroots - Sweden

Swedenroots - Släktforskning för dig

J. Hugo Aronson

Swedenroots in English
Amerikan flag

Från Södra Säm i Sverige till guvernör i Montana USA, "The Galloping Swede".

Hugo Aronson - The Galloping SwedeGuvernör John Hugo Aronson, en republikan från Cut Bank, född den 1 september 1891 i Södra Säm, Västergötlands län. "Den galopperande svensken" var tidigare en Glacier County senator och Hi-Line affärsman. Aronson var guvernör mellan åren 1953 till 1961. Aronson godkände exklusiva intäkter för staten Highway avdelningen med skapandet av användaren statliga bensin skatt. Guvernör Aronson auktoriserad också skapandet av det lagstiftande rådet för att biträda de lagstiftande församlingarna i skapandet av nödvändig lagstiftning.

J. Hugo Aronson i mitt familjeträd

The Galloping Swede

J. Hugo Aronson, kanske mer känd som "Den galopperande svensken" i Montana. Hugos utbildning var begränsad och uppnås i de allmänna skolorna i sitt hemland. 1911 emigrerade han till USA, där han reste runt i ett stort antal stater och arbetade med olika ströjobb. Han bosatte sig slutligen i Sunburst, Montana och blev etablerad i oljerigg-verksamheten.
Aronson kom in i politiken som rådman i Cut Bank stadsfullmäktige, en position han hade från 1934 till 1938.

Hugo_Aronson_and_President_Eisenhower_1954

J. Hugo Aronson and President Eisenhower in 1954

Han har också tjänstgjort som ledamot i representanthuset i Montana mellan 1939 och 1944. Han blev medlem i staten Montana's senat från 1945 till 1952. Aronson blev vald till guvernör i en folkomröstning den 4 november 1952.


Han omvaldes för en andra mandatperiod 1956. Under hans regeringstid ombildades det statliga skogsbrukeskontoret och en bensinskatt infördes för att bekosta motorvägen. Han införde ett reformprogram för fångar och ett lagstiftande råd bildades.

Hugo_Aronson_and_President_Nixon_1969

J. Hugo Aronson and President Nixon in 1969

Efter sin tid, stannade Aronson aktiv i republikanska politiken. 1968 tjänstgjorde han som hedersmedlem i den statliga kampanjen ordförande för Richard Nixon presidentkandidat. Guvernör J. Hugo Aronson avled den 25 februari 1978 och begravdes i Pleasant View Cemetery i Davenport, Washington.

 


Källor:

Sobel, Robert, och John Raimo, eds. Biographical Directory of the Governors of the United States, 1789-1978, Vol. 3, Westport, Conn.; Meckler Books, 1978. 4 vols.

Fotografierna är hämtade från boken The Galloping Swede


Hugo-Aronson-and-Matildha

J. Hugo och Matilda gifte sig i Paris den 3 Juni 1919.

Efter 17 års lyckligt äktenskap avled Matilda hastigt i cancer den 1 mars 1936 i Paris.

Hugo-Aronson-and-Rosie

J. Hugo och Rose Myrtle gifte sig 9 september 1944 i Minneapolis.

Rose dog den 25 February 1968.
Hugo dog den 25 februari 1978


Hugo Aronson book
Hugo_Aronson_in_Sweden_1
Hugo_Aronson_in_Sweden_1

"The Galloping Swede" från 1970, skriven av J. Hugo Aronson

J. Hugo Aronson var på sverigebesök 1959 och besökte då Ulricehamn


Byggde tre egna städer

Jag hade ett jobb med att riva en maskinaffärsbyggnad som blåst ned av stormen i Sunburst. Medan jag höll på att göra detta fick jag idén, att med några andra män bygga en egen stad eller ett läger. Vi fann en plats omkring 17 mil norr om Shelby och kallade den Oil Mont - "Oil" efter oljefälten och "Mont" efter bergen.
Jag skötte det mesta av mina affärer därute, och jag byggde mitt eget hem där. Så småningom kom andra affärer till - en butik, bilverkstad, bensinstation och kanske några langarnästen. Under dessa förbudsdagar kom mängder av sprit ner från Kanada av självständiga utövare utan licens-förmån eller pass.
När olja upptäcktes på Pondora-fältet, nio mil väster om Conrad 1927 eller 1928, startade jag mitt andra läger och kallade det Galoppstaden efter mitt smeknamn, Den galopperande svensken. Jag fick tag på en av mina gamla vänner, William Coony, som var USA:s postinspektör i Montana och sade honom, att jag skulle vilja ha en stad kallad Gallop City. Han sade, att han inte trodde att det fanns någon annan stad i Montana med det namnet, så han trodde det skulle gå bra.
Jag fraktade post dit ut från Conrad för en hel del av folket. Jag hade ett kontor där och ett i Oilmont. Vi startade den första matserveringen där. Matilda köpte specerierna och skötte dem, men hade kokerskor och medarbetare, ty vi utspisade omkring 125 man vid varje måltid. Det var en väldig rush.
Detta stora uppsving varade i omkring tre år, och 1931 flyttade vi tillbaka till Oilmont. Olje- och gasaktivitet var på väg norr om Cut Bank och jag byggde en mängd torn i det området. Jag grundade en liten stad 4 1/2 mil från Cut Bank kallad Santa Rita.
Alla undrade varför en svensk ville ge en stad det namnet. Det hände sig så, att jag var med i styrelsen för Santa Rita Oil & Gas Company, som arbetade på det fältet och det föreföll logiskt att kalla denna tredje stad Santa Rita.
Att bygga mina egna städer i Amerika var på sätt och vis en extra upplevelse för mig.
Det gav mig mycken tillfredsställelse att se, att jag här i Amerika kunde praktisera idéer som jag fått genom mina många erfarenheter. Av mina oljefältserfarenheter tycktes det vara mycket naturligt att bygga läger eller städer nära borr- och utvecklingsarbetena. Just liksom idén att flytta oljetorn på dockor fungerade, så klaffade också idén att bygga några små städer för mig.

Källa:
Utdrag ur Gällstad och Vegbyortens Hembygdsföreningars bok "J. Hugo Aronson - Torparpojken från Getavad som blev guvernör i USA"

Historien om
Den galloperande svensken

John Hugo Aronson föddes i soldattoropet Kullen i Navstocka, Södra Säm.

Croft in Getavad

Den här bilden visar ett liknande torp i Getavad en bit därifrån.

Aron and Fredrika Johansson

Hugo's föräldrar, Aron och Fredrika Johansson.

Map Getavad

1. Hugo föddes i soldattorpet Kullen där han bodde till 2 års ålder.
2. Familjen flyttade 1901 till Getavad nära
Södra Säm och Gällstad.

Kartbild från Häradsekonomiska kartan omkring 1890-1897.

The galloping Swede

Affish från Hugo Aronon's guvenörs-kampanj. Hugo's smeknamn var "The Galloping Swede".

Oil Derrick

Hugo uppfann ett sätt att transportera oljeborrtorn vilket gjorde att man slapp det tidsödande arbetet att först demontera och sedan montera dem igen.

Sis Cha Wa Na 1960

J Hugo Aronson var en stor vän av indianer. I en cermoni i Beebeplains den 27 juni 1960 blev han invald som hedersmedlem i Blodsindianstammen Kainai i Canada. Han fick namnet Sis-Cha-Wa-Na.

Hugo Aronson worked hard

Augusti 1955
Hugo arbetade mycket hårt. Så här skrev han om detta i sin bok ...

" I started to run that Catepillar tractor around the clock - breaking up the soil with that 16 foot Noble blade. Most of the time I ran an eight hour shift myself and for two and a half mounths I don't think the motor on the Catepillar was cold."