Dagsarkiv: januari 30, 2014

Projektet Södra Säm

…” Måndagen den 7 september 2009 var i Södra Säm en gråmulen dag med lite lätt duggregn, ca 15 grader varmt och egentligen ganska behaglig.
Denna dag togs första spadtaget inom Sämprojektet……”

I denna blogg kan du läsa mer om arbetet: Södra Säms kyrkor.
Här kan du läsa hela rapporten:  RAPPORT_2010_Projektet_Söda Säms_kyrka och kapell
rapport
Arkeologisk forskningsundersökning 2009
Säms kyrkor 016
Säms Kyrkor0001, stavkyrkan

J. Hugo Aronson

Från Södra Säm i Sverige till guvernör i Montana USA

”The Galloping Swede”.

Hugo Aronson - The Galloping Swede

Guvernör John Hugo Aronson, en republikan från Cut Bank, född den 1 september  1891 i Södra Säm, Västergötlands län.

J. Hugo Aronson, kanske mer känd som ”Den galopperande svensken” i  Montana. 1911 emigrerade Hugo till USA, där han reste runt i ett stort antal stater och arbetade med olika ströjobb. Han bosatte sig slutligen i Sunburst, Montana och blev etablerad i oljerigg-verksamheten. Aronson kom in i politiken som rådman  i Cut Bank stadsfullmäktige, en position han hade från 1934 till 1938.

Hugo_Aronson_and_President_Eisenhower_1954

J. Hugo Aronson and President Eisenhower in 1954

Han har också tjänstgjort som ledamot i representanthuset i Montana mellan 1939 och 1944. Han blev medlem i staten Montana’s senat från 1945 till 1952. Aronson blev vald till guvernör i en folkomröstning den 4 november 1952.
Han omvaldes för en andra mandatperiod 1956. Under hans regeringstid ombildades det statliga skogsbrukskontoret och en bensinskatt infördes för att bekosta motorvägen. Han införde ett reformprogram för fångar och ett lagstiftande råd bildades.

Hugo_Aronson_and_President_Nixon_1969

J. Hugo Aronson and President Nixon in 1969

1968 tjänstgjorde Hugo som hedersmedlem i den statliga kampanjen för  Richard Nixon presidentkandidat.
Guvernör J. Hugo Aronson avled den 25 februari 1978 och begravdes i Pleasant View Cemetery i Davenport, Washington

Hugo-Aronson-and-Matildha

J. Hugo och Matilda gifte sig i Paris den 3 Juni 1919.

Efter 17 års lyckligt äktenskap avled Matilda hastigt i cancer den 1 mars   1936 i Paris.

Hugo-Aronson-and-Rosie

J. Hugo och Rose   Myrtle gifte sig 9 september 1944 i Minneapolis.

Rose dog den 25 February 1968.
Hugo  dog den 25 februari 1978

Byggde tre egna städer

” Jag hade ett jobb med att riva en maskinaffärsbyggnad som blåst ned av  stormen i Sunburst. Medan jag höll på att göra detta fick jag idén, att med  några andra män bygga en egen stad eller ett läger. Vi fann en plats omkring 17 mil norr om Shelby och kallade den Oil Mont – ”Oil” efter oljefälten och ”Mont”  efter bergen.

Jag skötte det mesta av mina affärer därute, och jag byggde mitt eget hem där. Så småningom kom andra affärer till – en butik, bilverkstad,  bensinstation. Under dessa förbudsdagar kom   mängder av sprit ner från Kanada av självständiga utövare utan licens-förmån  eller pass.

När olja upptäcktes på Pondora-fältet, nio mil väster om Conrad   1927 eller 1928, startade jag mitt andra läger och kallade det Galoppstaden   efter mitt smeknamn, Den galopperande svensken. Jag fick tag på en av mina gamla vänner, William Coony, som var USA:s postinspektör i Montana och sade honom, att jag skulle vilja ha en stad kallad Gallop City. Han sade, att han inte trodde att det fanns någon annan stad i Montana med det namnet, så han trodde det skulle gå bra.

Jag fraktade post dit ut från Conrad för en hel del av folket.  Jag hade ett kontor där och ett i Oilmont. Vi startade den första matserveringen där. Matilda köpte specerierna och skötte dem, men hade kokerskor och medarbetare, ty vi utspisade omkring 125 man vid varje måltid. Det var en väldig rush.

Detta stora uppsving varade i omkring tre år, och 1931 flyttade vi  tillbaka till Oilmont. Olje- och gasaktivitet var på väg norr om Cut Bank och jag byggde en mängd torn i det området. Jag grundade en liten stad 4 1/2 mil från Cut Bank kallad Santa Rita.
Alla undrade varför en svensk ville ge en stad det namnet. Det hände sig så, att jag var med i styrelsen för Santa Rita Oil & Gas Company, som arbetade på det fältet och det föreföll logiskt att kalla denna tredje stad Santa Rita.  Att bygga mina egna städer i Amerika var på sätt och vis en extra upplevelse för mig.
Det gav mig mycken tillfredsställelse att se, att jag här i Amerika kunde praktisera idéer som jag   fått genom mina många erfarenheter. Av mina oljefältserfarenheter tycktes det vara mycket naturligt att bygga läger eller städer nära borr- och utvecklingsarbetena. Just liksom idén att flytta oljetorn på dockor fungerade,  så klaffade också idén att bygga några små städer för mig.”

Oil Derrick

 

Hugo uppfann ett sätt att transportera oljeborrtorn vilket gjorde att man slapp det tidsödande arbetet att först demontera och sedan montera dem igen.

Källor:
Utdrag ur Gällstad och Vegbyortens Hembygdsföreningars   bok ”J. Hugo Aronson – Torparpojken från Getavad som blev guvernör i USA”
Sobel, Robert, och John Raimo, eds. Biographical Directory of the   Governors of the United States, 1789-1978, Vol. 3, Westport, Conn.; Meckler   Books, 1978. 4 vols.
Fotografierna är hämtade från boken The Galloping Swede

Ida och Wilhelm Pettersson

Detta är Ida Serafia och Josef Wilhelm Pettersson  Brobacken i Södra Säm.

Ida var född 3 september 1864 och död 5 augusti 1945
Wilhelm föddes 19 mars 1869 död 2 juni 1962
………………………………………..
 
 
Detta är Ida´s syster Juliana Fredrika och hennes make Johan Aron Johansson.
Fredrika var född 16 februari 1857 död 9 november 1940
Aron föddes 13 juli 1856 död 27  december 1927
………………………………………..
Detta är Fredrika och Aron´s son
Johan Hugo Aronson född i Södra Säm 1 september 1891
död i Columbia Falls, Flathead County, Montana 25 februari 1978
Bilden är från 1944.

Gravstenen  i Pleasant View Cemetery  Mondovi, Lincoln County, Washington, USA

Bautasten i Södra Säm

 

 
Gammal bautasten  med ny placering
Det är inte utan viss stolthet som de visar upp den nyligen resta bautastenen invid vägen genom Södra Säm. Arne Johansson, en av männen som svarat för insatsen, berättar om bakgrunden. Forna tiders Ätradalsleden går genom Säms by. Det var här bautastenen tidigare stod.
– Därborta, säger Arne Johansson och pekar mot en liten väg som leder in på ett fält
Till saken hör att det alldeles i närheten ligger ett järnåldersfält. Möjligen finns det kopplingar mellan detta fält och bautastenen. Men det var inget som Arne Johansson funderade närmare över, då han 1956 var med och körde bort bautasten från sin ursprungliga placering.
Den fick följa med då man gjorde en allmän insats för att underlätta för snösvängen, minns han.
Något uttalat historiskt intresse hade Arne Johansson inte vid detta tillfälle. Således dumpades bautastenen ute i skogen, mot Gällstad-hållet. Där hade den kunna bli liggande till tidernas slut, sörjd och saknad av ingen.
Men så var det en historiskt intresserad skollärare i trakten som genom sin entusiasm väckte ett spirande intresse för dåtiden. Vilket föranledde Arne Johansson att återblicka på ungdomens bravader, till vilka flytten av bautastenen skulle kunna sorteras in under. Han fick tankar om att återbörda stenen till ursprunglig placering. Sagt och gjort. Föga förvånande låg stenen kvar, på samma plats som den lämnats ett drygt halvsekel tidigare.
Men hjälp av Sune Sämmerby, Göran Axelsson, Nisse Nilsson och Walther Axelsson grep han sig an uppgiften. Till sin hjälp hade gruppen ”en jättestor lastmaskin”. Detta var i våras. Arbetet fortsatte in på sommaren, som det här året var osedvanligt regnig. En omständighet som avsevärt försvårade arbetet. Så det gällde att vara enveten. Men då jag ber dem berätta någon detalj från ansträngningarna, tystnar männen och ser ner i marken.
Till slut berättar Arne: – Det var så blött i marken att vi körde fast. Men att ge upp var inte att tänka på. Då hade stenen blivit liggande, som ett monument över vårt misslyckande. Skam den som ger sig alltså.
Och i dag är det alltså med stolthet de visar upp resultatet av sommarens ansträngningar. Efter att för gjort en noggrann kontroll hos vederbörliga myndigheter, fick de klartecken till ny placering av Bautastenen.
 
Arne Johansson, Sune  Sämmerby, Göran Axelsson, Nisse Nilsson samt Walther Axelsson är överens om  att placeringen av bautasten blivit bra.
Det händer att folk stannar till för att ta en närmare titt, berättar Göran  Axelsson, ordförande i Vegbyortens hembygdsförening.
FOTO: Christer Seldevall

Södra Säms skola 1915-1916

 

Södra Säms småskola
året bör vara 1916

Från vänster: Anna Pettersson
Ingrid Johansson
Märta Gustavsson
Gunni Ryding
lärarinnan Anna Jacobsson ( död 1917),
Sven Johansson
Ejnar Johansson ( Sämmerby)
Vilgot Fransson
Bertil Gedda

Ingrid, född 1909 och Ejnar, född 1907, var syskon.

Sven Johansson emigrerade till USA 1927.
Han var systerson till J. Hugo Aronson som emigrerade  till USA 1911
och blev guvernör i Montana.